Lilla hållbarhetsguiden för företagare

10 september 2019

En sak jag ofta ser är hur mycket företag jobbar med hållbarhet och klimatfrågor i praktiken. Som frilans och lite klimatnörd tar jag del av rätt många verkligheter och vardagar. Hållbarhetsdokumenten är gedigna men förutsättningarna att faktiskt göra skillnad är ofta betydligt mindre.

Så jag har gjort en lista igen. Det som är på listan är saker som ibland kallas  lågt hängande frukt, just do its eller snabbfixar. Kalla det vad du vill men se till att ni börjar med nåt på jobbet i alla fall.

1. Skippa engångsartikeln

Stora företag verkar ha gett upp om de anställdas förmåga att använda en kopp flera gånger. På ett av de största företagen jag varit på var allt i matsalen engångsartiklar – tallrikar, bestick, glas, koppar. Varje lunch fick jag rota fram kvarglömt porslin som stod ensamt i nåt skåp tillsammans med kakburkar och engångsförpackningar med salt.

Jag utmanar er med engångskoppar på kontoret! Ta bort engångskopparna från alla de kaffemaskiner som till största del bara används av era anställda och kollegor, och se vad som händer. Jag slår vad om att de löser kaffesituation galant ändå. Lita på dem! Och kanske fler slutar okynnes-ta så mycket kaffe och ni kanske har färre halvfulla koppar stående runtom i lokalerna? Å så sparar ni in på kaffet. Va? Vad tror ni?

Passar också på att hylla de mindre bolagen jag är på. NI ÄR SÅ MYCKET BÄTTRE!

2. Tänk till när ni ska resa

Många är med på att skippa flyget till förmån för tåget, och det är ju riktigt bra. Men väl på plats då? Hjälp din anställda att hitta bra lösningar med boende och sätt att ta sig runt på. Även om det är 300 kr billigare att välja hotellet längre bort och sen åka taxi så tänk till. Att betala ett har hundringar extra för boendet och skippa taxiresan är ett rätt enkelt sätt att klimatkompensera på. Och fundera över om ni måste resa ens.

3. Minska svinnet

Har ni koll på soporna? Alltså det är skrämmande hur mycket som slängs på kontor. Kanske ska ni börja kolla hur mycket ert avfall väger och utmana er själva att minska på det? Engagera alla anställda med en tävling eller utmaning kanske? Finns massa roliga sätt att fira minskat avfall på.

4. Sortera avfallet

Och appropå det som slängs. Allt slängs ofta i ett och samma kärl. Inte bra. Här är det faktiskt bara skärpning som gäller.

5. Köp svenska äpplen

Typ alla har hängt med på att det är bra med ekobananer, men hur många tänker på äpplena på kontoret? I Sverige har vi bra äpplen större delen av året och det är viktigt att vi väljer dem. Inte så svårt.

Förenklar jag? Fattar jag inte komplexiteten i frågorna, opex till förmån för capex och att era konsulter inte ska lägga arbetstid på att springa efter kaffekoppar? Nä kanske inte, men om det är så du ursäktar ditt slarv som företagare så har du inte fattat nånting alls.