3 snabba om frilanssemestern

27 augusti 2019

När semestern går över i att ägna ett par veckor åt att vara mellan uppdrag och leta nytt är det lätt att undra – har jag varit ledig eller är jag bara uppdragslös? Här kommer iaf 3 snabba tankar om semester som frilans.

  1. Det går att ha jääättelång semester. Ja du bestämmer ju helt själv som egenföretagare. Jag jobbar för att kunna vara ledig och det passar mig väldigt bra. Skillnaden är bara att intäkterna minskar i samma takt som antalet semestertimmar ökar och det gäller att planera väl för att ha råd.
  2. Folk kommer att tycka och tipsa. Jag hör titt som tätt att saker som ”Sa du att du var ledig, eller att du har semester? Det låter bättre med semester liksom.” eller ”Vinner du inte på att vara tillgänglig under sommarn och jobba lite ändå.”. Svaren är såklart: Mäh vad spelar det för roll? Och nej, det funkar faktiskt precis tvärtom pga företaget är bara jag och jag måste hålla.
  3. Det kostar att ha semester. Räkna ALLTID med intäktsfria perioder när du räknar på ditt arvode. Gärna långa sånna också så att du kan slappna av när du ska vara ledig/letar nytt.

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska räkna på arvodet? Här finns bra artiklar att läsa om hur du som frilans kan tänka när du ska ta betalt: