Allbrightrapporten – glasstaket har krossats!
7 oktober 2019
Allbrightrapporten 2019 har släppts och största nyheten i år är att ett glastak har krossats – i Fastighetsbranschen! Industrin står för årets strävan och det är tydligt att vd-kvinnorna gör skillnad.
Fastighetsbranschen är vinnare! Årets Allbrightrapport visar att de större fastighetsbolagen har 49% kvinnor i ledningsgrupperna och branschen har 25% kvinnor på VD-posterna. Industrin har gjort ett lyft och andelen kvinnor i ledningen har ökat frön 16% till 20% och utnämns till årets strävare.
Bankerna representerar kategorin Årets bakslag. Chefskvinnorna i banksektorn har blivit färre generellt – siffrorna har rasat hela 4 procentenheter. Handelsbanken som är sämst av alla har skickat ut nästan alla kvinnor från ledningsgruppen men kanske kan nya vd:n ändra på det. Om inte så byter jag nog bank och förmodligen fler med mig.
Sedan fjolårets rapport har bolagen utan en enda kvinna i ledningsgruppen minskat från en fjärdedel av börsens bolag till en femtedel. Det vill
säga, en minskning från 81 till 68 bolag.
Jämställda listan längre i år
Jämfört med förra året har Allbrights gröna lista över jämställda bolag vuxit nästan vart femte bolag har en jämnare könsfördelning i ledningen. 64 börsbolag finns med en plats på den jämställda börslista, jämfört med 47 bolag förra året. Nykomlingarna på listan består av 26 bolag, främst från branschen inom fastighet, konsumenttjänster och material.
Bland styrelserna har 97% av bolagen har minst en kvinna i styrelsen. Samtidigt har andelen kvinnor som är ordföranden ökat från 8% till 10%. På rätt väg!
Pinsamma 10%
Genomsnittet för kvinna på vd-posten i börsbolag är 10% – en siffra som är riktigt pinsam för företag i Sverige. De verkar inte fatta affärsfördelarna med jämställdhet. Generellt ser man att kvinnorna chefar över stabsfunktioner och männen ansvarar över de operativa rollerna, de roller som oftare leder till vd-karriär.
Andelen kvinnor totalt på börsen har ökat med 1 procentenhet sen förra året och är nu uppe på 24%. Flera börsbolag är passiva och ligger fast på den ojämställda gula listan. De har rekryterat en kvinna till ledningen och nöjt sig med det. Ett av fem börsbolag har idag inte en enda kvinna i ledningsgruppen.
Tillgänglighetsnormen sätter stopp för föräldraledighet
Tillgänglighetsnormen försvårar ett jämställt näringsliv. Tillsammans med lika lön för likvärdigt arbete och trygga arbetsplatser fria från trakasserier är möjligheten att kombinera arbete med familjeliv otroligt viktigt. En vd sänder ut signaler om vad som är ok, och flera vd:ar uppger att det är hopplöst svårt att vara föräldraledig. Svenska börsens vd:ar förväntas helt enkelt inte ha barn eller vara föräldralediga.
Vd-män tar ut mindre föräldraledighet än sina partners de lyfter orsaken ofta är. svårigheter att hitta en ersättare. Flera vd:ar upplever att de inte kan koppla bort helt vilket tyder på ett större samhällsproblem.
Kvinnors löner faller med barn
Rapporten visar också att studier pekar mot att kvinnors löner faller när de blir mammor, och de återhämtar sig sällan. Och att vd-kvinnorna kommer upp till samma lönenivå som vd-män är undantag. Den bäst betalda vd-kvinnan tjänar en sjättedel av vad den bäst betalda vd-mannen gör.
Teknikbolagen verkar riktigt usla
Under året har teknikbolagen förlorat var femte kvinna. I år landar teknikbranschen med grabbrykte på låga 13 % ledningskvinnor. Endast energi och kraftförsörjning är sämre på att rekrytera och befordra kvinnor till ledande positioner – de har placerat sig sist åtta år i rad visar Allbrights rapport.
Allbrights rapport vittnar också om att jämställdhetsfokuset tappas när marknaden blir mer osäker. Kommunikationsbranschen, som jag verkar i, har tappat placering i branschligan från förra årets 5:e plats till en 6:e plats. En bransch som pratar och pratar och pratar om jämställdhet tycks alltså bli sämre.
Hur gör vi skillnad då? Kolla in checklistan för att rekrytera jämställt på sidan 19 i årets Allbrightrapport. Där finns sjukt bra tips! Och fråga, lyssna, var öppen och agera sen. Haja inte bara till när vi påpekar att kvinnorna i teamen inte frontas och perspektiven saknas. Är ni bara män i rummet, på bolagets instagramkonto eller när ni snackar paddel i lunchrummet – GÖR OM!