5 snabba om att jobba med frilans

12 november 2019

Dags för 3 snabba igen, fast den här gången blir det 5 snabba. Det beror med all säkerhet på att det handlar om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat – att jobba med frilans. Här kommer alltså några tips till dig som jobbar med, eller planerar att anlita, en frilans.

1. Se hantverket

När du anlitar en frilans så anlitar du en expert, inte en leveransfunktion. Personen har oftast även en hög yrkesstolthet eftersom hen orkar driva ett eget bolag och utföra ditt uppdrag. För en dialog med frilansen, inse att hen kanske vet nåt som du inte vet och att det är därför hen är där.

Det finns konsulter som kan vara leveransfunktioner. Om det är det du behöver bör det vara en leverabel i uppdragsbeskrivningen. Är du osäker på hur du gör detta så kan du fråga din konsult.

2. Respektera tiden

Vi är många frilansar som är frilans för att vi tycker om det vi gör, inte för att ticka timmar och fakturera. Det innebär att vi väljer att lägga tid på sånt vi bryr oss om och vill engagera oss i. Själv vill jag gärna vara med hela vägen till avslut och uppföljning, och brukar försöka visa på vikten av det. Jag vill dessutom göra det på ett hållbart och schysst sätt och därför är jag noga med vad jag lovar.

3. Bjud in till teamet

Vi frilansar är vana vid att vara nya på jobbet, det övar vi mycket på. Det svåraste med det är inte att presentera sig själv och sitt jobb utan utmaningen ligger snarare i att bli inbjuden i gemenskapen och allt vad det innebär. Jag upplever fortfarande osköna stunder vid kaffemaskiner eller i möten med folk som undrar vad jag gör på deras jobb – egentligen. Jag vet att det inte behöver vara så tack vare att jag jobbat med bl.a. Telge Energi och Telenor (💋) så hjälp oss frilansar att känna oss välkomna på riktigt.

4. Glöm inte: ensam måste vara stark

När du anlitar en frilans så får du med flexibilitet, engagemang och respekt för det faktiska jobbet som ska göras. Det du däremot måste tänka på är att en frilans bara är en person som inte har en byrå eller arbetsgivare bakom sig som kan backa en när det behövs. Det måste frilansarn klara själv. För att jag ska fixa det så behöver jag vara benhårt noga med vissa grejer på ett sätt som andra förmodligen inte alltid måste. Så vill du att din konsult ska kunna jobba fler eller färre timmar på kort varsel så är det nog bäst att vända sig till en byrå.

5. Betala fakturan i tid

Var schysst, gör rätt för dig, betala dina skulder. När du inte betalar i tid så får det direkta konsekvenser för en persons privatekonomi, och konsekvensen är densamma oavsett anledning till den sena betalningen. Jag fick nyligen uppleva detta och det är inte en härlig sits att vara i.

Jag har också kunder som själva håller koll på att frilansar ska fakturera och påminner när de tycker att en väntat för länge. Andra är så bra att de svarar ”Glöm inte att fakturera!” när de godkänner en leverans. Snacka om att vara en bra kompis! Det är fint det.

Vill du läsa mer på temat frilans kan du kolla in dessa inlägg