Varför är det så svårt att prata om pengar?

9 april 2015

Pengar – kanske det mest opersonliga som finns. Samtidigt är det nåt som många tycks ha svårt att prata om. Jag tänker nu främst på pengar kopplat till arbete och med tanke på det är det kanske inte så konstigt att vi är obekväma ibland. Med pengar mäts ofta status, det egna värdet på en arbetsplats samt framgång.

Många tycks vilja hålla lön/ersättning hemligt för sina kollegor och när jag frågat varför så är teorin ofta att det är för att arbetsgivare och uppdragsgivare vill ha det så. Jag har själv råkat ut för det när en person med precis samma tjänst som jag fick mer i månadslön. Trots att vi var nära vänner sa hen ingenting pga att arbetsgivaren inte ville det. Jag klandrar hen inte alls, jag förstår! Jag ser självklart värdet i det maktmedlet för givarna, men varför rättar sig tagarna efter det? Svaret på den frågan är oftast lite svårare.

Reclaim the lön!

Som frilans pratar jag ganska mycket om pengar och har sett till att aktivt göra det också. Jag är tvungen för att jag måste sätta ett värde på mitt arbete inför varje projekt som jag gör. Vill du också öva på att prata om pengar? Nu kan du göra det helt anonymt, och för en bra sak. Det enda du behöver göra är att svara på 9 snabba frågor om lön och timpeng kopplat till produktionsledning.

Du behöver inte jobba med produktionsledning själv för att kunna svara på frågorna, det räcker med att du har gjort det tidigare eller känner nån som gör det. Känns det läskigt och avslöjande? Kanske till och med illojalt? Oroa dig inte, det är ingen som kommer få reda på det. Det enda jag kommer att titta på är det samlade resultatet och använda det i utbildningssyfte. Lovar på hedersord!

Länktips

PS. Under tiden som jag skrivit detta inser jag att jag måste öva mer på att prata om pengar, jag är nämligen väldigt osäker på hur ok det är att ställa den här typen av frågor. Jag hoppas innerligt att jag inte trampar på några tår. DS.