Produktivitetsteorin – 8 tips till dig som vill fokusera på det roliga

4 november 2015

Jag är både ohyggligt produktiv, och ibland raka motsatsen. Men allra oftast brukar det falla väl ut och jag är stolt över att jag är en sån som levererar när jag ska. Det kan ingen ta ifrån mig. Jag strävar alltid efter att vara så produktiv jag kan i given situation, och det gör jag enbart för att jag ska få tid över till det som är allra roligast.

Här kommer mina 8 bästa tips på saker du kan ta till för att öka produktiviteten.

1. Fokus på nästa steg

När jag tävlingsdansade så sa mina danslärare att jag inte skulle fokusera på steget jag tog, utan steget jag skulle ta sen. Då skulle jag hitta flödet och elegansen. Det sättet att tänka håller jag fortfarande fast vid.

Fastna inte i nuet, eftersom du redan är där så vet du att du klarat det. Fokusera istället på vad som kommer efter. Då rör du dig hela tiden framåt = bra för produktiviteten.

2. Du kan din grej, eller hur?

Känn efter, har du koll? Känner du dig trygg? Det behöver du för att kunna vara produktiv. Ta reda på om det är du eller nån annan som ha kontrollen. Om nån annan har den, ta tillbaka den genom att läsa på ännu mer, ställa frågor, lyssna och anteckna. Ge dig fan på att veta mer helt enkelt.

3. Inga beslut utan mandat

För att kunna vara produktiv så måste du kunna fatta snabba beslut på egen hand. För att kunna fatta samt driva igenom beslut, och ta ansvar för dem, så behöver du mandat. Ok? Det är enklare att ge folk ansvar än att lita på dem med mandat. Om du själv inte har mandat så kommer andra fatta beslut åt dig, och då kan du hamna i en situation där du får svara för saker som andra bestämt. Inte ok!

4. Hitta ditt arbetssätt och dina verktyg

Hur jobbar du som bäst? Jag vet att jag fungerar bra under tidspress, riktigt bra faktiskt. Jag vet också att jag är otroligt lättdistraherad och tappar tråden om jag inte har fokus.

För att jobba bäst så använder jag Pomodoro-tekniken. Det går ut på att jag jobbar oavbrutet i 25 minuter med EN grej, sen tar jag 5 minuters rast (för kaffe, toa, samtal, mail etc), därefter jobbar jag 25 minuter igen, tar 5 minuter rast igen osv. Och så håller jag på så tills jag behöver en längre rast emellan. Det gör magi för mig i jobb och plugg, och jag rekommenderar det varmt.

Kolla in iOS-appen Pomodrone och kom igång direkt.

5. Ha 2 versioner – en officiell och en inofficiell

Ett sätt att ta kontroll. Jag är för transparens såklart, men alla kan faktiskt inte hantera det. Tänk såhär:

  • Officiella version: det du är säker på att du kan dela. En tidplan du vet att ni kan hålla, vattentäta leveranser, beslut samt dokumentation som kommer till nytta för alla.
  • Inofficiella versionen: här kan ambitionsnivån vara högre och versionen kan innehålla lite mer osäkra element. En intern tidplan du hellre vill hålla, en budget du föredrar och de där lite mer högt flygande idéerna du helst av allt vill jobba med. Du bestämmer själv vad du vill dela och med vem.

6. Äg din tid

Planera ditt eget arbete och ha kontroll över din tillvaro. Ju fler detaljer du delger andra desto mindre marginaler har du att labba med. Ska du till läkaren, på möte eller jobba hemma så kanske det räcker med: ”Jag ska till läkaren/på möte/jobba hemma på morgonen, kommer till kontoret innan lunch.” Detta kräver dock att ni som jobbar ihop kan lita på varandra och att chefen/ledaren inte har behov av att detaljstyra.

7. Gör klart!

Sluta krafsa på ytan och börja pricka av. Och gör det gärna på riktigt. Stryk över i analog lista, checka av i Evernote eller flytta till done i Trello – det spelar ingen roll hur. Gör det bara!

8. Sköt dig själv

Sömn, mat och blodcirkulation – det trumfar allt. Det är också nåt som ingen annan kan fixa åt dig. Se till att må bra, då kommer du få energi till att vara produktiv.

Produktivitet är inte allt. Men med en ökad produktivitet kan du få mer gjort vilket i sin tur kan ge dig mer tid över till de roligaste jobben. Kanske kan du till och med få kortare/färre arbetsdagar om du vill det. Testa! Om du inte tycker om att vara produktiv så kan du alltid göra som vanligt igen, se bara till att inte säga nåt till nån.