Grupputvecklingsprocesser del 2 – Tuckmans 4-stegsprocess

16 december 2014

Tuckmans 4-stegsprocess

Du har säkert hört talas om Forming, Storming, Norming, Performing – det är Tuckmans 4-stegsprocess. Det är en modell som liknar trestegsraketen FIRO rätt mycket, som även den bygger på en stegvis grupprocess. Här finns det mycket att skriva om, men jag ska hålla mig kort så att du orkar läsa.

  1. Forming: Här är alla glada och vi ser fram emot det som ska göras. Det är lite ångestfyllt inför den egna platsen i gruppen – om man duger och så – men det mesta är positivt och utmanande på ett kul sätt. Här sätts struktur, mål och riktning = grunden för att kunna börja jobba med förtroendet.
  2. Storming: Håll i dig för här blir det tufft. Gruppen upptäcker att alla förväntningar inte kommer att uppfyllas och här testas ALLA gränser för den egna kontrollen. De som står nära gruppen utan att riktigt tillhöra den (läs: chefen/ledaren) kommer att testas . Det här är likvärdigt kontrollfasen i FIRO, så se till att ha tid över. Det och underbyggda argument är ditt bästa verktyg!
  3. Norming: Vardagsfasen. Gruppen ser att vi inte kan ändra på allt och tycker att det är helt ok. Alla blir mer flexibla, inkluderande och olika åsikter och erfarenheter är bra. Samanhållningen växer sig starkare.
  4. Performing: Uppdraget är prio och alla har koll på varandras kompetenser, styrkor och svagheter. Prestationerna värderas och det är en uppfyllande del av processen när gruppen kan vara proaktiv och effektiv. Nu är det enkelt och tryggt.

Kom ihåg att gruppen kan hoppa tillbaka ett par steg vid stora förändringar – nya personer, skillnader i miljö, ändrade rutiner – men det är ju inget problem. Du har redan fixat det en gång så det är bara att göra om det igen. Förmodligen blir det bara enklare nästa gång.