Filosofi – eller förhållningssätt

15 september 2017

Tillbaka. I det roliga och det stressiga. Är inte överväldigad utan står stadigare än tidigare och tycker att det är jäkla roligt att jobba igen. På riktigt. Inte på det där asså-det-är-ju-roligt-men-sättet. På riktigt.

Jag har börjat på två olika uppdrag där jag sitter på kontor hos företag med anställda och ergonomiska arbetsplatser. Jätteskönt. Jag kommer säkert längta tillbaka till frilanskontor nångång, men inte nu. Jag är så acklimatiserad att jag tillåme går och kollar på svarta finbyxor och vita skjortor på lunchen. Även om det alltid är snyggt så kan jag inte hjälpa att tro att jag är präglad av min omgivning och sugen på att passa in lite, även om snitten på kläderna inte är för vanliga förstås. Det är viktigt att vara lite unik. Eller med ”unikitet” som vissa helt obegripligt säger istället. 

Men nu när jag är tillbaka så är det en del grejer som börjar snurra i huvudet på mig. Då blir det sjukt viktigt att bara formulera ner och inte låta det snurra – det är när det snurrar som jag ligger vaken när jag egentligen borde sova osv osv. 

Så här kommer min första braindump – eller filosofi och förhållningssätt. Såhär vill jag jobba från och med nu. 

  1. Planera inte, sätt upp mål: detta är så smart! Jag kommer inte ihåg var jag hörde detta första gången, men tack du som sa det. 
  2. Dela och var öppen: det går fort, vi behöver bekräftelse, vara trygga och få en chans att ha koll. 
  3. Ställ frågor: öppnar upp för ett nyfiket och öppet klimat och banar väg för nya smarta idéer och spår.
  4. Misslyckas först, vinn sen: detta är ju gammalt, men sant. Ju mer du levererat, desto sämre läge är det att misslyckas. Testa ordentligt, hitta rätt snabbare och förlora mindre.
  5. Logik är bra, men inte allt: det behövs lite feeling också.
  6. Alla har olika erfarenheter med sig: alla har varit med om både bra och dåliga saker. Dessa bär vi med oss och de präglar oss. 
  7. Alla har inte tid med dig när du har tid med dem: ta inte illa upp om nån inte svarar på ett mail eller meddelande du skickat utan att de väntat på det eller blivit förvarnade.
  8. Lägg av med utropstecken. 

Den sista punkten är väl inte en del av en vanlig filosofi egentligen, ta det som du vill. Men när jag funderat över när, hur och varför jag använder utropstecken så blir det en avgörande del av mitt stadigare jag. 

Trevlig helg!

PS. Imorrn fyller jag år! Jag älskar att fylla år! Här behövs utropstecken, ja! DS.