En spricka i glastaket – jämställdhet i näringslivet

15 oktober 2018

Idag släppte Stifltelsen Allbright sin rapport En spricka i glastaket. Den visar att aldrig har så många kvinnor varit börs-vd som nu. Även antalet jämställda ledningsgrupper är rekordmånga. Kvinnor spränger glastak och utgör nu 23% av alla ledningsgrupper. 8 branscher tar tydliga steg framåt och det vanligaste vd-namnet har till slut bytts ut – till ett nytt killnamn visserligen, men förändring är ju bra ändå.

Framstegen överskuggas av den röda listan med vd-män som bevisligen ratar kvinnor. 1 av 4 vd-män på börsen har inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Den sortens bolag ökar i antal i år och är nu uppe i 81 st, jämfört med förra året då de var 77.

Förändring skapar snöbollseffekt

De senaste årens debatt har påverkat landets styrelser, nu är 34% av styrelsemedlemmarna kvinnor berättar stiftelsens VD Amanda Lundeteg i SvD Näringsliv. Nu saknar endast 4% av börsens bolag kvinnor i styrelsen, och år 2024 kan vi förvänta oss jämställda styrelser enligt Amanda Lundeteg som tror på en snöbollseffekt. Vi ska vara hoppfulla känner jag.

Det blir ju bättre!

Företagen blir snart bättre och lönsammare än någonsin. För ni vet väl att lönsamheten ökar när företag har fler kvinnor på ledningsnivå? Det borde ju vara ett drivande argument för jämställdhet, även för den som skiter i jämställdhet annars?

Tack Stiftelsen Allbright för en bra rapport. Snygg är den också. Ta del av hela rapporten här (pdf som öppnas i nytt fönster).

Imorgon är det alla chefers dag – grattis till alla bra chefer säger jag! Hoppas alla haft en chef värd att fira lite extra.