Åh tjejer!

8 mars 2016

Idag är det internationella kvinnodagen, det ska alla ha koll på. Jag har hittat några guldkorn i den ström av kvinnohyllningar och initiativ som jag fått ta del av idag. En salig blandning som jag inte sorterat, men här kommer det!

Med hjälp av nätverk och inspiration vill Women in Tech (WIT) lyfta kvinnor inom tech samt locka fler till gänget. WIT vill inspirera kvinnor att överväga en framtid inom teknik. Bakom WIT står några av Sveriges största företag inom medie och teknologi och de går samman för att tillhandahålla plattformen för WIT 2016.

Women in tech-mingle. Härliga kvinnor! #wit

Ett foto publicerat av Maria Sölscher (@mariasolscher)

Teklafestivalen är ett underbart initiativ! Teklafestivalen är en teknikfestival för tjejer som är mellan 11 och 18 år. Under en heldag testas robotprogrammering, speldesign, proteinrening, 3D-printing och en massa annat. På festivalen varvas praktiska workshops med inspirationstalare och dagen avslutas med fest med DJ-set av Y+M och musikframträdande av Robyn.

Teklafestivalen 2016

She says en global organisation som erbjuder gratis mentorskap, nätverksträffar och balla aktiviteter till över 3000 kvinnor inom reklam, teknik och andra kreativa yrken. SheSays startades i London för 5 år sen och är nu en stark organisation som vi vill se fler kvinnor på toppen.

To all the power women in Sthlm #shesayssthlm #shesays #shesayswow #internationalwomensday

Ett filmklipp publicerat av SheSays Sthlm (@shesays_sthlm)

Datadamer – kvinnorna som digitaliserade världen är en utställning som är en del av Internetmuseum. Du känner till Bill Gates och Steve Jobs och kanske till och med internets fader Vint Cerf? Men visste du att Ada Lovelace skapade den första algoritmen – och att Margaret Hamiltons kod tog människan till månen. Teknikhistorien kryllar av kvinnliga pionjärer, varav många fått vänta länge på ett erkännande. Vi lyfter fram kvinnorna som gjort världen lite mer digital.

Tjejer kodar anordnar kodcamps och utbildningar för tjejer som vill lära sig koda. I höst är det dags för nästa camp och då ska 100 tjejer åka till Barcelona för att tillsammans lära sig att programmera.

TV4 går igenom 60 års utveckling vad gäller löner, föräldraskap och sexism på jobbet.

Sen får vi inte glömma alla dessa fantastiska Facebookgrupper där kvinnor hyllar och stöttar varandra. Mina favoriter just nu är StreetGäris och Springande tjejer där alla är måna om att föra bra och relevanta diskussioner. Om du behöver hjälp, stöd, boost eller svar på tal så får du det i dessa grupper – det kan handla om allt från hur man ska hantera arbetsintervjuer, första milen, trakasserier på Tinder, ensamma promenader/löpturer hem, att sätta mål, lindra brustna hjärtan eller gå på första dejter. Så sjukt fint!