Min bransch är sämst på kvinnliga supertalanger enligt experterna

4 februari 2015

Liksom många andra kollade jag också in Veckans affärers lista över Supertalanger 2015 när den kom häromdan. Sjukt spännande, i alla fall för mig som jobbar med att leta föreläsare och är egen företagare. När jag skulle läsa namnen såg jag att listan var indelad i kategorier vilket fick mig direkt att tänka att jag måste göra en jämförelse. Hur står det till med könsfördelningen egentligen bland Sveriges wünderkids som kommer att sätta prägel på arbetsmarknaden under lång tid framöver? Jo, det ser ut såhär.

 • Mest jämställt: Finanssnillen
 • Minst jämställt: Digitala stjärnor
 • Flest kvinnor i %: Hållbarhetsivrare
 • Flest män i %: Digitala stjärnor
 • 101 supertalanger - Veckans affärer(1/4)
 • Hållbarhetsivrare - 101 supertalanger - Veckans affärer(2/4)
 • Finanssnillen - 101 supertalanger - Veckans affärer(3/4)
 • Digitala stjärnor - 101 supertalanger - Veckans affärer(4/4)

Och hela listan med kategorier ser ut såhär:

101 supertalanger

 • Kvinnor 33%
 • Män 67%

Grattis Alan Mamedi och Nami Zarringhalam på Truecaller som tillsammans tog hem förstaplatsen!

Nytänkare

 • Kvinnor: 32%
 • Män: 68%

Digitala stjärnor

 • Kvinnor: 19%
 • Män: 81%

Karriärister

 • Kvinnor: 63 %
 • Män: 37%

Finanssnillen

 • Kvinnor: 50%
 • Män: 50%

Hållbarhetsivrare

 • Kvinnor: 64 %
 • Män: 36%

Opinionsbildare

 • Kvinnor: 23%
 • Män: 77%

Förstaplatser

 • Kvinnor: 25%
 • Män: 75%

Det skulle vara väldigt kul att höra mer ingående om hur urvalet gått till och vad Veckans affärer tar hänsyn till i urvalet. Det är klart att det går rätt snabbt att döma genom att kolla på siffrorna, men dialogen är minst lika viktig för att helt kunna förstå. Jag kan till exempel inte fatta hur siffrorna för digitalt kan bli så låga sett till de stjärnor jag stöter på i jobbet. Om jag däremot ser till branschkultur och hur uppmärksamheten brukar fördelas, ja då är jag inte lika förvånad längre.

Det kan vara svårt (eller omöjligt?) att tolka siffrorna utan att dra egna slutsatser. Att kvinnor är representerade i högre grad i områden kopplat till hållbarhet är inget konstigt. Så brukar siffrorna se ut. Att kvinnorna tar plats som finanssnillen blir jag glad över att se också. Tänk er en kombination av de två…då kan det bli framtid av hörrni. Heja! Ur eget perspektiv känns det väldigt intressant att jag jobbar med det som tillhör de två ytterligheterna – kategorin med högst antal kvinnor och den med lägst.