Allt jag gör är win-win-win

1 juni 2015

Ok erkänn att uttrycket ”win-win” är ungefär lika kul som spindeln i nätet, hungrig junior, högt i tak, låga trösklar och många bollar i luften. Alla använder det, alla förstår vad man menar när man använder begreppen och det är ju bekvämt såklart. Problemet är ju bara att de inte räcker till längre. Varje gång en sån där liten klyscha smiter ur mig skäms jag för min lathet.

Men från och med nu säger jag bara en sak: win-win-win.

En win-win-situation är enkel. Två parter kommer överens och sen är alla nöjda = ingen utmaning. Och ingen bryr sig. För att skapa ett högre värde tänker vi istället på ”the bigger picture” och ser till så att fler kan vinna på det vi gör. Tydliga exempel på en typisk win-win-win-situation är klädaffären som engagerar sig i mänskliga rättigheter, elbolagen som jobbar aktivt för att skona miljön och magasinet med målgrupp ”unga tjejer” som tydligt mässar om hälsa på riktigt. Det finns en affär och ett värde till kopplat till det.

Företagen måste gå först och störst såklart, de har inga som helst ursäkter. Om du själv har möjlighet, testa att göra win-win-win du också. Stort som smått, allt räknas. Du kan exempelvis sälja gamla grejer på loppis och skänka pengarna till välgörenhet. Eller se till att arbetsgivare (du?) engagerar sig i barns utveckling och öppnar upp för studiebesök på jobbet, föreningen ordnar insamling som skänks vidare till yngre/behövande.

Och nej du behöver inte göra allt med en gång. Gör EN sak och känn dig duktig pga det, tänk inte på allt du inte gör. När det blir en del av rutinen så är det dags att göra det svårt för dig själv (men lättare för någon annan) igen.

PS. Det absolut enklaste win-win-win:et du kan göra nu med en gång är att dela vidare det här blogginlägget när du läst klart det. xoxo. DS.